Aktivitet
Start » Aktiviteter » Forskningsinblick 2017

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Forskningsinblick 2017

  Forskning med nytta för handelsnäringen

  2017-10-05

  Ny kunskap är en viktig faktor för att handelsnäringen ska vara konkurrenskraftig och Handelsrådet verkar för mer relevant och användbar forskning. Samverkan mellan näringen parter och akademin är en viktig del i att det ska kunna bli verklighet. På årets Forskningsinblick fick besökarna en inblick i nyligen avslutade och pågående projekt – med tydliga exempel på direkt användbara resultat.

  Många kom för att lyssna på talarna på Årets Forskningsinblick och de fick ta del av många olika intressanta dragningar.

  • Andreas Hedlund, vd, Handelsrådet inledde med att presentera Handelsrådet och prata om vikten av forskning för att stärka handeln.

  • Lena Strålsjö, FoU-expert, Handelsrådet, fortsatte med att prata om vad Handelsrådet gör inom forskning och utveckling just nu.

  • Digitalisering är ett hett ämne just nu och e-handelsexterten Urban Lindstedt pratade om att mobilen är disruptiv och att vi kanske har nått "peak butik" - Det är kunderna som driver utvecklingen!

  • Stefan Karlsson, Oriflame, och Daniel Hellström, Lunds universitet, presenterade forsknings som visar på vikten av en tydlig returpolicy för att skapa tillit och att returnerande kunder är lönsamma kunder.

  • Det är svårt att få vissa egenskaper hos produkter att "gå igenom skärmen" i e-handeln vilket kan leda till missnöje hos kunderna berättade Hanna Berg, handelshögskolan i Stockholm, Annika Lindström, Rise.

  • AFA Försäkrings Susanna Stymne Airey pratade om forskning inom arbetsmiljö och konstaterade att knappt några projekt inom området som fokuserar på handeln finansieras, det finns dock alla möjligheter att ändra på det.

  • Kontanlösheten närmar sig och Jonas Hedman, Handelshögskolan i Köpenhamn, angav att Sverige blir kontantfritt den 24 mars 2023 enligt forskarnas beräkningar.

  • Niklas Arvidsson, Kungliga tekniska högskolan, berättade att handlare ofta inte är riktigt medvetena om vad kontanthanteringen kostar och därmed tror att det är dyrare att ta emot kortbetalningar trots att fallet är det omvända.

  • Dagen avslutades med en paneldiskussion om kontantlöshet där Susanna Airey Stymne, AFA Försäkring, Johanna Jansson, Länsstyrelsen Dalarna, Niklas Arvidsson, KTH, Krister Colde, Handelsanställdas förbund, och Bengt Nilerwall, Svensk Handel gav sin syn på saken från olika perspektiv.

  • Lena Strålsjö och Andreas Hedlund avrundade årets Forskningsinblick med att tacka alla som medverkat och närvarat för en givande och spännande eftermiddag och välkomna åter nästa år! - Vi kan verkligen konstatera att det finns mycket och relevant handelsforskning just nu! sa Lena.

  • I pauserna mingaldes det i utställningen.

  Prenumerera på nyhetsbrev