Aktivitet
Start » Aktiviteter » Kompetens för framtidens handel

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Kompetens för framtidens handel

  Tema digitalisering på Handelsrådets första utbildardag

  2017-02-01

  Handelsrådets första utbildardag för utbildare på gymnasier, yrkeshögskolor, högskolor och universitet som en del i arbetet med att stödja kompetensförsörjningen i handeln var välbesökt och uppskattad. Utbildardagarna ska främja samverkan mellan handelsnäringen och utbildningsanordnare, samt ge utbildare möjlighet att utveckla sin kunskap och insikt om handeln.

  Den första utbildardagen fokuserade på hur handelns digitalisering skapar ändrade förutsättningar för handelns företag, anställda och kunder och vilka nya krav det ställer på kompetens och därmed utbildarna inom handeln.

  Alla talarna var överens om att förändringarna är omvälvande och att det går snabbt så det gäller att ha kunskap för att kunna navigera i det nya landskapet som växer fram. Ett landskap där våra tre största rädslor är – att batteriet i vårt smarttelefon (surfplatta/bärbara dator) ska ta slut, en webbsida/app/dokument som tar lång tid att ladda eller en sviktande uppkoppling till nätet.

  170201-radslor

  • Många personer från runtom i Sverige kom till Handelsrådets utbildardag om framtidens behov av kompetens.

  • Frukosten serverades i World Trade Centers ljusgård där deltagarna fick chans att mingla om de ville.

  • Mats Johansson, kompetens och utbildning, Handelsrådet, introducerade dagens första talare Jonas Ogvall, vd, Svensk Digital Handel.

  • Jonas Ogvall pratade bland annat om digitaliseringens utmaningar, som att konkurrensen har blivit global, och att digitaliseringen behöver komma in i skolan tidigt med programmering på schemat.

  • Johnny Eriksson, Human Resources Director, Ellos, berättade om Ellos resa från postorderföretag till e-handelsföretag och efterlyste marknadsförare med digital kompetens.

  • Malin Sundström, docent, Högskolan i Borås, pratade om den digitala konsumenten och att handeln behöver specialister, inte generalister, för att möta den samtida och framtida kunden.

  • Helen Rönnholm, Lennart Grönberg, och Anette Svensson som är med i Handelsrådets yrke- och kompetensutskott var med i en paneldiskussion efter lunchen.

  • Till sist lanserades nya Karriär i handeln med handelns yrkeskarta och ett samverkansstöd för lärande i arbetslivet.

  Prenumerera på nyhetsbrev