Aktivitet
Start » Aktiviteter » Rätt handel på rätt plats

Maila sidan

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Vart ska det mailas? (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande

    Rätt handel på rätt plats

    Handelns geografi

    2015-04-17

    Handel är väldigt känsligt när det gäller lokalisering. Det gäller för butiker att vara belägna på platser där konsumenter kan nå dem. Vissa saker kan dock individer vara beredda att resa långt för att få tag på.

    ozge-ohner2

    Özge Öner berättade om ”Retail Geography”

    – En iakttagelse en forskare gjorde på 30-talet var att en dam, fru Blank, som alltid handlade sina dagligvaror i sitt bostadsområde inte tvekade att åka flera mil i sin bil för att få tag på en hatt som hon kunde imponera på sina vänner med, berättade Özge Öner, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning och Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

    Özge har studerat ”retail geography” för att analysera hur olika typer av handel lokaliserar sig och var det kan vara fördelaktigt att etablera olika typer av handel.

    Betydelsefulla mönster

    – Vi har tillgång till ett stort, unikt för Sverige, datamaterial där vi kan följa handeln på detaljnivå och analysera hur olika butiker klarar sig på olika platser och upptäcka betydelsefulla mönster för handelns geografi, sa Özge.

    En karta som visar hur handeln är etablerad i Sverige är i det närmaste en karbonkopia på hur befolkningen är fördelad i Sverige. Men om man tittar på antalet anställda inom handeln jämfört med det totala antalet anställda i en viss region i förhållande till riksgenomsnittet av detsamma framträder delvis ett annat mönster. Då kan man se koncentrationer – där handeln alltså anställer fler än väntat – i exempelvis Kiruna, Åre och Strömstad som bland annat beror på gränshandel och turism.

    Handel och attraktivitet

    – Genom att undersöka hur mycket närhet till shopping betyder för en region och om det skiljer sig mellan olika typer av regioner har vi tittat närmare på data för urbana respektive glesbygdsområden, förklarade Özge.

    Det visar sig att tillgång till shopping i närområdet är viktigt för ett urbant områdes attraktivitet, medan det inte betydde så mycket alls i mer lantliga miljöer. God tillgång på shopping inom regionen visade sig vara mycket viktigt för urbana områden och det hade ett svagt, men ändå positivt, samband när det gällde glesbygdsområden.

    Prenumerera på nyhetsbrev