Aktivitet
Start » Aktiviteter » Vad surrar kunderna om

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Vad surrar kunderna om

  Vad gör kunderna till förespråkare?

  2013-11-08

  Kunderna pratar om företag och butiker och sprider sina erfarenheter och åsikter i olika forum. Butikerna kan använda kundernas pratande till sin fördel för att bygga sitt varumärke och få fler kunder.

  Rekommendationer från andra kunder skapar i hög utsträckning nya kunder eftersom konsumenter tenderar att lite mer på andra konsumenter än på företagens reklam.

  – Positiv ryktesspridning, på engelska kallat word-of-mouth eller WoM, är en viktig indikator på framgång då forskning visar att framgångsrika butiker rekommenderas från konsument till konsument i högre grad än andra butiker, sa Johan Anselmsson, Lunds universitet, på ett frukostseminarium i Göteborg i november.

  Vi berättar för varandra om olika shoppingupplevelser och rekommenderar andra att handla på samma ställen av olika anledningar. Till exempel för att vi tänker oss att vår egen erfarenhet är relevant för den vi berättar för, för att höja vår egen status och för egen ekonomisk vinning skull. De som lyssnar kan tycka att det är lättare att lyssna på andra än att själv inhämta all information och sätta sig in i frågan samt för att minimera risker.

  Engagera kunderna

  Några av de saker som kunderna poängterar när de pratar med varandra är till exempel själva upplevelsen av shoppingen, personal och service samt hur unik och utvald man känner sig som kund tillika hur unik butiken upplevs.

  – Det är till exempel viktigt att tillåta fotografering i butiker eftersom kunderna i dag gärna delar med sig av foton i olika sociala medier och att vara närvarande när det gäller både positiv och negativ kritik i olika forum, avslutade Johan.

  Att få kunderna att känna sig delaktiga genom att de får vara med i produktutveckling och som testare samt att engagera genom en tävling är andra vägar att gå. Undvik dock att köpa ryktesspridare eftersom det slå tillbaka hårt.

  Prenumerera på nyhetsbrev