Start » Arbetsmiljö och säkerhet » Säkerhet » Butiker och polis i samarbete i Växjö » Samarbete med polisen gav resultat i Växjö

Maila sidan

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Vart ska det mailas? (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande

    Samarbete med polisen gav resultat i Växjö

    - Sedan vi började arbeta förebyggande tillsammans med butikerna här i Växjö, har vi sett en tydlig nedgång i antalet brott i butik. Det säger Växjöpolisen Anna Augustsson.

    Sedan hösten 2016 arbetar hon och hennes kollegor tillsammans med stadens butiker aktivt brottsförebyggande. Projektet involverar butiker i olika storlekar och branscher.

    Resultatet har inte låtit vänta på sig: Minskat svinn och ökad trygghet för personalen.

    Upprinnelsen till projektet var att en secondhand butik i Växjö hade stora problem med snatterier, stölder och stök. Polisen var där mest varje dag, ibland flera gånger om dagen.

    Tillsammans bestämde sig personalen och polisen att ta tag i saken.

    – Istället för att bara komma när något redan hänt, ville vi börja arbeta förebyggande. Vi började i det lilla för att se om det skulle ge resultat, berättar Anna Augustsson.

    Butiker och polis i samarbete

    Polisen kom till butiken för en utbildningsdag och gav också praktiska råd kring butiksmiljön.

    – Det gav resultat direkt. Det sporrade oss att arbeta vidare, berättar Anna Augustsson.

    Växjöpolisen började ta kontakt med butiker i centrum, både dagligvarubutiker och sällanköpsbutiker, för att informera och utbilda kring brottsförebyggande åtgärder. Med i samarbetet var Växjö citysamverkan.

    Lägligt nog började i samma veva polisens så kallade Södermalmsmodell (se mer om detta här: Poliser i nära butikssamarbete) rullas ut i landet. Den kom också att ingå i upplägget.

    – Dessutom hade vi på polisen här i Växjö för 2017 och 2018 också gett ett medborgarlöfte i kommunen att vi ska vara mer synliga i centrum, säger Anna Augustsson.

    Samarbete föder samarbete

    I skrivande stund (mars 2018) har polisen utbildat 20-talet Växjöbutiker.

    – Vi har arbetat mycket utifrån den enskilda butikens förutsättning. Det blir ju så klart fråga om andra åtgärder hos en stor butik som hör till en stor kedja än i en liten närbutik med bara få anställda, konstaterar Anna Augustsson.

    Merparten av butikerna i projektet har varit centrumbutiker. Men inte enbart. Stora Ica Maxi Samarkand har låtit utbilda hela sin 160 man starka personal.

    – Ett resultat av projektet är att Coop och Ica i Araby bestämt sig för att samverka för att kunna hålla en gemensam brottsförebyggande linje. Det kan till exempel handla om att man inte fyller på cigarettautomaterna på kvällarna, berättar Anna Augustsson.

    Resultat – svart på vitt

    Under tiden som projektet pågått har antalet brott i butik minskat avsevärt. Så har till exempel det som kallas ”ringa stöld” minskat med hälften.

    – Det finns många parametrar att ta hänsyn till här, men generellt ser vi en tydlig nedgång, säger Anna Augustsson.

    På ett tidigt stadium kom två studenter från Linnéuniversitet med i arbetet. De gjorde intervjuer med personalen på Ica Maxi kring trygghetsläget i butik, både före och efter genomförda utbildningsinsatser.

    På det sättet fick alla parter svart på vitt: den upplevda tryggheten ökade och antalet stölder och snatterier minskade.

    Prenumerera på nyhetsbrev