Handelns utvecklingsråd
Start » Arbetsmiljö och säkerhet » Säkerhet » Poliser i nära butikssamarbete

Maila sidan

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Vart ska det mailas? (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande

    Poliser i nära butikssamarbete

    Tillsammans mot butiksbrott

    Under våren 2016 började polisen på Södermalm i Stockholm arbeta brottsförebyggande med ett 15-tal butiker. Projektet ”Trygg butik” gav goda resultat. Idag har arbetsmetoden rullats ut över hela landet.

    – Projektet kom till eftersom butikerna i ”vår” stadsdel här hade så stora problem med stölder och otrygg personal, säger polisen Thobias Rydberg som tillsammans med kollegan Fredrik Kaati startade projektet.

    -Vi ryckte ofta ut och grep personer, men kände inte att insatserna gjorde nytta. Handlarna började bli uppgivna och struntade mer och mer att polisanmäla stöld, snatterier och hot. Vi började fundera på att göra något annorlunda, inte bara ingripa när något redan hänt.

    Fredrik Kaati och Thobias Rydberg började därför aktivt vara ute och söka upp just handlarna. De kallade till möten där handlarna gav lägesrapporter och fick reda på vilka ligor som är ute för tillfälle och vilka grupperingar som höll till i vilket område.

    Arbetet gav synligt resultat.

    Tillsammans arbetar Stockholmspoliserna Thobias Rydberg (tv) och Fredrik Kaati, butikspersonal och väktare systematiskt brottsförebyggande. Ett arbete som givit märkbart resultat och nu inspirerar nationellt.
    Foto: Lars Hedelin

    Trygg butik är nu en nationell arbetsmetod hos polisen. Den utformas lokalt efter behoven på olika platser.

    – Det är viktigt att handlarna runt om i landet driver på sin lokala polisorganisation, säger Fredrik Kaati.

    Nyckelordet i den här modellen är förbyggande. Här inbegrips uppsökande service i butiken, aktiva och uniformerade väktare och tillgängliga poliser när butikerna behöver hjälp.

    Polisen satsar på information, bland annat tillsammans med kommun och länsstyrelser, för vad som gäller när handlaren köper in varor som cigaretter, snabbkaffe och kött från ”tillfälliga leverantörer”. I Södermalmsfallet har också miljöförvaltningen involverats.

    – Efter en våg av köttstölder, där vi beslagtog 65 kilo ospårbart kött, inledde vi ett samarbete med miljöförvaltningen, berättar Thobias Rydberg som tillsammans med kollegorna vidgat butikssamarbetet och dessutom involverat restaurangägare, fastighetsbolag och skattemyndigheten för att täcka in hela stöldgods-kedjan.

    Prenumerera på nyhetsbrev