
Maila sidan
När affärerna går dåligt
Detaljhandel är en viktig, men även utmanande och svår bransch. På senare tid har antalet konkurser ökat bland detaljhandelsföretag. Frågan forskarna i detta projekt ställer sig är bland annat vad detta får för konsekvenser för handlarnas välbefinnande.
– Hur mår en butiksägare när affärerna går dåligt och företaget kanske till och med går i konkurs? undrar Karin Hellerstedt, Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Trots den relativt turbulenta marknaden för handelsföretag saknas idag forskning på vad som händer med detaljhandlare när affärerna går dåligt.
Därför kommer Karin och hennes kollegor i projektet att studera hur företagsnedläggningar påverkar välbefinnandet både på kort och på lång sikt hos handlare, samt även hur en butiksnedläggning påverkar andra butiker i närheten. Genom att få en större förståelse för detta vill forskarna ta fram praktisk kunskap om vilka konsekvenser affärsnedläggningar i handeln får och hur de framöver kan mildras, minskas och övervinnas.
Hjälp för företagare
För att undersöka den kortsiktiga betydelsen av affärsnedläggningar kommer fallstudier som går på djupet att göras och när det gäller långsiktiga konsekvenser kommer databaser från Statistiska Centralbyrån (SCB) att användas.
– Affärsmisslyckanden får stora konsekvenser för ägare, anställda och branschen i helhet; så det är viktigt att ta reda på mer om hur det fungerar, säger Karin. Våra resultat ska förhoppningsvis kunna hjälpa företagare som har tvingas lägga ner sitt företag; de som kämpar med lönsamheten; och andra aktörer som är intresserade av och påverkar branschen.