
Maila sidan
Forskning relevant för handelsnäringen 2016
Handelsrådet finansierar fem forskningsprojekt i 2015 års höstutlysning. De beviljade projekten spänner över flera mycket relevanta områden för handelsnäringen – från digitalisering, omnikanal och export till detaljhandelns roll för samhällsutveckling och anställningsbidrag.
Utlysningens tema ”Butiken – en marknadsplats i förändring” kan tolkas brett och smälte samman med den öppna kategorin. De beviljade projekten behandlar viktiga områden såsom lagerverksamhetens utformning i omnikanalhandel; digital modellering och effektivisering av handels- och varuförsörjningskedjan för ökad konkurrenskraft; parti- och detaljhandelns roll för svensk export; detaljhandelns betydelse för stads- och landsbygdsutvecklingen; samt konsekvenser av den ökade användningen av anställningsbidrag. Totalt avsätts elva miljoner kronor under åren 2016–2018 till satsningen som har genererat fem forskningsprojekt på olika högskolor, universitet och forskningsinstitut runt om i landet.
- Shopping for Change: The role of retail for urban and rural development in Sweden
Özge Öner, Institutet för Näringslivsforskning och Jönköping International Business School - Är det lönt att certifiera butiken?
Kristina Tamm Hallström, Handelshögskolan i Stockholm/Score - Kan val av musik skapa mervärden för personal och kunder i detaljhandeln?
Sven-Olov Daunfeldt, Handelns Forskningsinsitut (HFI) - Anställningsbidrag inom handeln
Olle Frödin, Lunds universitet - Effektiv materialhantering och lagerverksamhet för ökad konkurrenskraft i multi- och omnikanaler
Andreas Norrman, Lunds universitet - Digital model-driven physical retail and supply chain management
Patrik Jonsson, Chalmers tekniska högskola - Parti- och detaljhandelns roll för svensk export
Patrik Tingvall, Ratio – Näringslivets Forskningsinstitut och Södertörns högskola