Handelns utvecklingsråd
Start » Forskning och utveckling » Forskningsprojekt » Övriga projekt före 2017 » Bättre plats för handeln » ”Lämna över stadsplaneringen till retailfolket”

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  ”Lämna över stadsplaneringen till retailfolket”

  I en kommande bok förespråkar forskaren Jerker Söderlind att handelns behov ska vara vägledande för hur städerna planeras och utvecklas.

  Boken är en handledning om hur man arkitektoniskt och stadsplaneringsmässigt bygger bättre handelsplatser och därmed bättre städer.

  – Det är en kulturell tragik att vi idag bygger sämre handelsplatser än för 200 år sedan, säger Jerker Söderlind, teknologie doktor vid Kungliga Tekniska Högskolan och ordförande i City i Samverkan, Stockholm.

  Han vänder sig mot att kommuner idag har en handelspolicy som förvisar handeln till leriga gärden utanför städerna.

  – Istället för ideologisk och politiska styrning, skulle de kommersiella intressena få styra. Då skulle städerna utformas utifrån hur vi som bor i dem vill att de ska se ut.

  Ett problem som tas upp i boken är hur man ska förhålla sig till bilen.

  – Vi måste ge plats för bilen även i stadskärnan. Vi räknar med att bilen är här för att stanna, åtminstone under de kommande 50 åren. Det innebär att vi behöver öka möjligheterna att parkera, även i stadskärnorna.

  Prenumerera på nyhetsbrev