Handelns utvecklingsråd

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Hur skapar man en hållbar handel med kläder?

  Karin M. Ekström på Högskolan i Borås kommer i ett forskningsprojekt att försöka komma åt problematiken med kläder som slängs. På högskolan finns redan forskning om bränsleutvinning ur slängda kläder. Ekström vill undersöka frågan om textilavfall ur ett konsumentperspektiv.

  I denna studie undersöks vad som ligger bakom konsumenters beteende när de gör sig av med sina kläder. Vad ligger bakom valet att slänga, sy om, skänka bort eller sälja? Hur skiljer sig olika konsumentgrupper som barnfamiljer, unga modemedvetna och äldre åt? Därefter kommer studier bland intressenter i ett nätverk, som etableras i samverkan med Gekås i Ullared, att genomföras för att se om det går att komma fram till åtgärder som kan minska miljöproblemen. I den avslutande delstudien genomförs en försöksverksamhet där kunder kan returnera kläder mot pant, också det i samverkan med Gekås. Studien syftar även till att föreslå IT-lösningar för denna typ av verksamhet.

  På så sätt hoppas Ekström öka kunskaperna om hur olika aktörer ser på problemen med textilt avfall och kunna utveckla lösningar för att minska problemen. Förhoppningen är att resultaten bidrar till en hållbar utveckling av handel och konsumtion. Forskningsresultaten kommer att spridas i artiklar, på konferenser och seminarier.

  Prenumerera på nyhetsbrev