Handelns utvecklingsråd

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Kan ekonomiska styrmedel ge bättre hälsa och klimat?

  Försäljningen av ekologiska produkter har ökat kraftigt de senaste åren. Samtidigt undviker vissa konsumenter aktivt att köpa livsmedel med för många onaturliga tillsatser. Det finns också trendiga populära dieter som gör att till exempel fettrika livsmedel säljer mer än kolhydratrika.

  Hur förändrar konsumenterna sitt köpbeteende när särskilda prisregleringar införs på vissa livsmedel eller ingredienser? Förbättras deras hälsa av valet och går det att vinna miljöfördelar på köpet? Hur ska handeln kunna möta den önskade efterfrågan och hur mycket är konsumenterna villiga att betala för det?

  Det är några av frågeställningarna som Jonas Nordström på Lunds universitet och hans medarbetare kommer att angripa i sitt forskningsprojekt. För att svara på frågeställningarna kommer de bland annat att använda sig av konsumtionsdata på individ/hushållsnivå och marknadsdata, kombinerat med data över näringsinnehållet i produkterna och produkternas klimatpåverkan.

  För att komma åt konsumenternas verkliga betalningsvilja används experimentella auktioner. I sådana betalar deltagarna med egna pengar, vilket anses ge goda möjligheter att estimera konsumenternas sanna betalningsvilja. Forskningsresultaten kommer att publiceras i vetenskapliga rapporter. Handelns parter och andra intresserade kommer att kunna ta del av resultaten via HUI:s seminarier, rapporter och hemsida.

  Prenumerera på nyhetsbrev