Handelns utvecklingsråd

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Social shopping på Facebook

  Facebook och andra sociala medier tar en allt större plats i många människor liv och även shopping har blivit ett viktigt inslag i dessa nätverk. Allt fler butiker och handlare har sina egna sidor på Facebook där de kommunicerar med sina kunder.

  – Men konsumenterna startar även egna grupper som fokuserar på shopping av olika slag, allt från lyx till ”bytes och bortskänkes”, berättar Hanna Wittrock, fil. dr, Lunds universitet. Här interagerar medlemmarna med varandra och köper och säljer olika saker. Ett viktigt inslag är det sociala, man kommenterar och diskuterar och kommunicerar med hjälp av emojis – ibland överskuggar det sociala nästan de ekonomiska transaktionerna.

  Dessa loppisgrupper har ofta olika inriktningar såsom retro eller vintage, barnkläder, heminredning eller musik och kan ha många tusen medlemmar. Den skånebaserade gruppen Lyxloppis hade efter att ha existerat i några månader i maj 2014 7 517 medlemmar. I november samma år har antalet vuxit till 16 646. En av de större svenska retroloppisgrupperna, Retromarknaden, har 12 593 medlemmar.

  – Facebook börjar bli en allt viktigare arena för shopping och jag menar att det kommer att förändra vårt sätt att handla och konsumera radikalt, säger Hanna. Särskilt det sociala samspelet är viktigt och skiljer Facebook från många andra arenor. I dessa grupper kan man dela sina shoppingupplevelser med många tusen andra ”likasinnade”.

  Kartläggningen kommer bland annat att genomföras genom intervjuer med medlemmar i olika Facebookloppisgrupper, samt observation av hur medlemmarna interagerar.

  – Jag vill bland annat titta närmare på hur det sociala samspelet förhåller sig till det rena konsumtionsbegäret hos gruppmedlemmarna, säger Hanna. Vi ställer även frågan om vad den traditionella handeln kan lära sig av shoppingen i Facebookgrupperna; finns det några lärdomar om marknadsföring till exempel som handeln kan ta vara på?

  Studien rör sig på ett tidigare outforskat område och kan bidra med nya insikter om de nya konsumtionstrenderna som växer fram vilket är viktigt för den traditionella handeln så att de inte halkar efter i utvecklingen.

  Prenumerera på nyhetsbrev