Forskningsprojekt
Start » Forskning och utveckling » Forskningsprojekt » Spridning av handelsforskning » Till salu – Stockholms textila historia

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Textilhandelshistoria i fokus

  För att förstå dagens skeenden är det viktigt att se tillbaka på utvecklingen och se mönster. Att titta närmare på handlandet under den tidiga industrialiseringen ger perspektiv på dagens handelsmönster.

  Klas Nyberg har med två skrifter spridit mer ljus över textilhandelns historia i Sverige. I boken Dagjournal för resan till Frankrike år 1828 ges läsaren möjlighet att ta del av Knut August Almgrens, som grundade en sidenfabrik i Stockholm 1833, egen reseskildring av hur han med briggen Endrägten reser från Stockholm till franska Marseille för att kurera sin hälsa och för att handla siden och viner. Boken ger en inblick i 1800-talets handel kunde se ut.

  The Textile Trades of Stockholm and Norrköping c. 1722−1846: A historical walk tar upp Stockholm och Norrköpings textilhandel och hur den såg ut och utvecklades i tidig modern tid och under övergången till modern tid. Bokens huvudidé är att Sveriges nationella policy när det gäller manufakturer spelade en stor roll för hur textilhandeln utvecklades. I boken finns en mängd bilder av hus och byggnader i Stockholm och Norrköping med tillhörande texter så att läsaren kan använda den för en eller flera historiska promenader.

  Projekttitel: Till salu – Stockholms textila historia

  Att titta närmare på handlandet under den tidiga industrialiseringen ger perspektiv på dagens handelsmönster.

  Nyckelord: handelshistoria, industrialisering, textilhandel

  Klas Nyberg,

  Projektledare: Klas Nyberg, professor, Uppsala universitet

  Prenumerera på nyhetsbrev