Stipendiat
Start » Forskning och utveckling » Stipendiater » Helena Nilsson Doktorandstipendiat 2015

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Ikeas betydelse för regionen och platsens attraktivitet

  Ikea är en viktig dragare när det gäller handel och har stor betydelse för området där de väljer att etablera sina varuhus. Både omsättningen och sysselsättningen ökar i kommunen samtidigt som de negativa effekterna i kranskommunerna är små eller obefintliga.

  – Vi har i tidigare forskning visat hur viktigt Ikea är för detaljhandeln i en kommun och särskilt för de butiker som befinner sig i närheten av ett Ikea-varuhus, säger stipendiaten Helena Nilsson, doktorand på Jönköpings Internationella Handelshögskola. Jag kommer att bygga vidare på denna forskning och undersöka hur en Ikea-etablering på påverkar en hel region, inte bara den aktuella kommunen och dess grannar.

  I den första delen av studien handlar det om att undersöka vilken betydelse en ny Ikea-etablering har för detaljhandlarna i den aktuella regionen, när det gäller hur etableringen förändrar deras respektive avstånd till närmaste Ikea-varuhus. Genom att undersöka hur en detaljhandelsjätte som Ikea påverkar handeln även i mer avlägsna orter blir det möjligt att bättre koordinera planeringen av dessa områdens utveckling för att kunna möta de utmaningar och möjligheter som en större handelsetablering innebär.

  Vidare kommer Helena studera vilken betydelse en Ikea-etablering har för en plats attraktivitet i form av hur den aktuella kommunens bostadspriser förändras till följd av etableringen.

  – Kommuner betalar ofta rätt stora summor för att locka till sig en Ikea-etablering så det blir intressant att se hur stor betydelse Ikea har för platsens attraktivitet, avslutar Helena.

  Prenumerera på nyhetsbrev