Stipendiat
Start » Forskning och utveckling » Stipendiater » Sofia Wagrell Doktorandstipendiat 2012

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Från fabriken till kliniken

  Utvecklandet och användandet av nya medicintekniska produkter påverkas i hög grad av att offentlig verksamhet, såsom till exempel sjukvård, omgärdas av många regleringar. Stipendiaten Sofia Wagrell försöker i sin forskning förstå hur detta hänger ihop och vilka förutsättningar det skapar.

  – Det är idag mycket svårt att få nya medicintekniska produkter att faktiskt användas i vården och att bli kommersiellt gångbara, säger Sofia Wagrell, Uppsala universitet. Det ställer till problem eftersom de nya produkterna ofta skulle göra vården lättare och bättre för både personal och vårdtagare.

  Dagens system skapar å ena sidan incitament för nya produkter i ena änden genom önskan att effektivisera vården, men i andra änden stängs det till på grund av krångliga regler när det gäller upphandlingar och konkurrens.

  Forskningen fokuserar på en specifik produkt som förenklar behandlingen av godartad prostataförstoring. Produkten finns och är effektiv, men tillverkarna har inte lyckats kommersialisera den. Det är detta Sofia ställer frågor kring och hoppas kunna få svar på hur hindren ser ut och vilka lösningar som kan finnas.

  Prenumerera på nyhetsbrev