Start » Krönika » Handlare kan driva det kontantfria samhället framåt

Maila sidan

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Vart ska det mailas? (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande

    Handlare kan driva det kontantfria samhället framåt

    2012-04-19

    Kontanter är en av historiens mest livskraftiga och betydelsefulla uppfinningar. Redan kungen av Mesopotamien – Kung Ammi-ditana (som regerade 1683–1647 f.Kr.) – förstod denna betydelse.  Han garanterade personligen att ett mynt kunde bytas mot en given mängd säd eller bomull. I princip samma sak som Riksbanken gör idag. Denna uppfinning har bidragit till utveckling, handel och välstånd under tusentals år men utmanas idag av nya, innovativa betaltjänster. Kontanterna har minskat med runt tio procent per år de senaste åren. Kommer vi snart se denna geniala, anrika uppfinning försvinna?

    För att vi ska få ett helt (100 procent) kontantlöst samhälle måste det först finnas betaltjänster för alla situationer (inklusive mellan privatpersoner). Dessa tjänster ska sedan väljas av alla konsumenter samt av alla handlare, hotell, restauranger med flera som tar betalt. Där är vi inte än. I förlängningen ska förstås inte heller Riksbanken ge ut kontanter, men idag ser vi att nya sedlar fortfarande lanseras. Listan på kritiska förutsättningar för ett kontantlöst samhälle är lång. Men ett kontantfritt samhälle, det vill säga där kontanter utgör ett minimum, skulle – enligt de banker och handlare jag pratat med – kunna realiseras inom ett (kanske två) decennium.

    Vem har då möjlighet att ta initiativ till och driva denna process? Handlare kan få stort inflytande om de samverkar med andra aktörer och ställer krav på betaltjänsteföretagen, samtidigt som de tar med sig konsumenterna i förändringen. Varför ska då handlarna driva på processen? Jo, möjligheter till både lägre kostnader och nya intäkter hägrar. Kanske är då frågan om hur dessa betaltjänster utformas viktigare än när de kommer. Användbarheten är avgörande och handlarna sitter på mycket kunskap i den frågan. Initiativ till utformningen av tjänsterna skulle även gynna leverantörerna då tjänster framtagna i samverkan med kunniga handlare leder till affärsmöjligheter utanför Sverige.

    Handlare gör sig själva, sina anställda, konsumenter och leverantörer en tjänst genom att vara krävande beställare av nya betaltjänster. Vem tar steget mot ett kontantfritt samhälle?

    Läs mer om det av Handelns Utvecklingsråds finansierade projektet ”Det kontantlösa samhället” som leds av Niklas Arvidsson.

    Prenumerera på nyhetsbrev