forskning
Start » Krönika » Varor på drift

Maila sidan

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Vart ska det mailas? (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande

    Varor på drift

    2013-03-20

    Med ett färskt butiksbesök i kroppen kommer alltid nya intryck. I min forskning om matsvinn i butiker, med miljöpåverkan och resurseffektivitet som infallsvinkel, testar vi olika åtgärder för att minska svinnet av mat. Idag besökte jag en av våra testbutiker för att dra igång ett nytt delprojekt. Tanken är att matcha ihop butiken med en cateringfirma så att utsorterat, men fortfarande bra, kött kan tas tillvara i cateringfirmans tillagning. Det fungerar så att kött sorteras ut på Bäst-före-dagens morgon och fryses i en back. Frysbacken hämtas sedan av cateringfirman när den är full. Så långt, så bra.

    Men, sorgligt nog, visade det sig att mycket av den här butikens köttsvinn berodde på att kunderna släpper ifrån sig varorna lite varstans i butiken. Då måste köttet slängas, eftersom butiken inte längre kan garantera kylkedjan. Nya sälja-vidare-lösningar fungerar alltså inte. Det som frustrerar mig mest med detta är att ingen, mig veterligen, informerat sina kunder om detta, eller att någon någonsin fått lära sig i skolan att man inte får flytta på kylvaror i en butik. Snatterier vet alla att det är olagligt, fel och omoraliskt. Dekalen med texten ”Snatterier polisanmäls” känner alla till. Men att orsaka att en matvara måste slängas är ok, eller? För butiken måste väl förlusten vara den samma? Kanske tröstar sig butiken med att den släpphänte handlar för mer än snattaren, och därför är en viktigare kund?

    Ur miljösynpunkt är detta dock ett värre brott än snatterier, om man förmodar att det snattade köttet faktiskt kommer till användning till skillnad från det flyttade som blir sopor. Så, kanske det är dags för några hövligt formulerade skyltar som ber oss tänka på detta? För jag tror att de flesta kunder inte ens tänkt tanken att detta bidrar till svinn, som därmed pressar naturresurser och ekosystem ytterligare. Den normativa spärren ligger vid att ta med sig köttbiten obetald ut förbi kassan, inte att släppa den strax före. Vi behöver nya normer.

    Forskningsprojektet ”Minskat matsvinn från livsmedelsbutiker” som bedrivits inom ramen för Handelns Utvecklingsråds och Formas samarbete Hållbar butik presenterar sina resultat den 7 maj på slutseminariet: Matsvinn i butik – från insikt till handling?

    Prenumerera på nyhetsbrev