forskning
Start » Krönika » På glid in i handeln

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  På glid in i handeln

  2015-10-28

  ”Har någon sett min telefon? Vi måste komma iväg nu, skolan börjar snart…” En vanlig konversation i en trebarnsfamilj där logistik, planering och transport mellan aktiviteter och måsten hör till vardagen. Varje år, lika plötsligt mitt i denna vardagsstress kommer då dagen när sommaren verkligen är slut och hösten är här.  Man vaknar på morgonen och ser att det är vitt på gräset, pelargonerna sönderfrusna och ett tjockt lager is täcker bilens alla rutor. Nu måste de varmare kläderna fram – men läderstövlarna vi köpte under vårvintern har redan har blivit för små, täckbyxorna har en stor reva över knät och den dyra fina slitstarka vinterjackan duger inte längre för nästantonåringen. Stön, usch och fy vad jobbigt, måste vi verkligen gå i affärer…

  Så kan min vardag se ut och min attityd till shopping är inte alltid den mest positiva. Fast det är klart, nu för tiden när jag kan krypa upp i soffan med plattan, klicka runt lite och vips är barnen ekiperade så är det lite trevligare. Det är därför med stor tillförsikt jag nu närmar mig mitt nya jobb – FoU-expert på det nybildade Handelsrådet, där Handelns Utvecklingsråds verksamhet är en viktig del.

  Vi pratar om behov av samverkan för att utveckla dagens samhälle – mellan akademi och näring, mellan olika vetenskapliga discipliner och mellan olika branscher. Nu har jag gjort det själv! Tagit ett språng över en klyfta och hamnat i en värld av ekonomer och jurister. Själv är jag i grunden biolog, har en doktorshatt i livsmedelskemi och har jobbat med finansiering av forskning inom livsmedel, toxikologi och lantbruk i många år. Jag har lämnat min trygga hamn av likasinnade naturvetenskapliga kollegor på Forskningsrådet för ett hållbart samhälle (Formas) och Stiftelsen Lantbruksforskning för att börja jobba med handelsnäringen. Jag ska inte sticka under stol med mina förutfattade meningar om en kommersiell värld där alla vill tjäna pengar och där insikten om att forskning och ny kunskap är en viktig pusselbit är liten. Jag ser en utmaning och något jag brinner för – nytta och tillämpning av ny relevant kunskap i samverkan mellan näring och akademi. Jag är övertygad om att vi har mycket att ge varandra handelsnäringen och jag.

  Som ny på jobbet och i branschen ställde jag en för mig relevant fråga – hur definierar vi handelsnäringen och vilka aktörer är det som ingår? För mig finns inget riktigt självklart svar; till exempel en mycket populär kaffestuga som poppat upp i stort sett varje gathörn där jag kan köpa kaffe, fika och lunch men också muggar, kaffebönor och få goda råd om hur jag själv ska brygga mitt kaffe där hemma – är det restaurang eller är det handel? Stora dagligvaruhandelskedjor med massor av EMV som i många fall konkurrerar ut kända varumärken, är det handel eller industri? Branschglidningarna är många och jag halkar med ens tillbaka till en kylig oktobermorgon där sonen går till skolan i sommarens foppatofflor och telefonen fortfarande är på vift. Vad gör det? – jag är ju på väg till ett nytt spännande jobb och en vardag fylld av möjligheter!  Jag ska se till att passera Hötorgshallen på vägen hem, kanske köpa lite lingon, kantareller, en bit riktigt lagrad ost och något smarrigt rödvin – det är också handel och i en form jag älskar!

  Prenumerera på nyhetsbrev