Start » Brev till regeringen

Maila sidan

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Vart ska det mailas? (obligatorisk)

    Ämne

    Ditt meddelande

    Parterna inom handeln:

    ”Regeringen måste ta en aktiv roll för ett utökat plattformsansvar”


    Se till att e-handelsplattformar som Wish, Alibaba och Amazon tar ett lika stort ansvar för produkterna som svenska handelsföretag gör. Fack och arbetsgivare i Handelsrådet uppmanar nu digitaliseringsminister Anders Ygeman att driva en aktiv svensk linje när EU-lagstiftningen ska uppdateras.

    ”Det som är olagligt offline, bör också vara olagligt online”, skriver det partsgemensamma Handelsrådet i ett brev till digitaliseringsminister Anders Ygeman (s). Så ser det dessvärre inte ut idag. Företag som Amazon och Wish behöver inte ta samma ansvar för produktsäkerhet, kemikalieinnehåll och konsumenträtt som svenska handelsföretag.

    – Den gräddfil som de globala jättarna har när de säljer till svenska konsumenter måste täppas igen. Konkurrens ska ske på lika villkor, vi kan inte acceptera en lagstiftning som systematiskt missgynnar svenska handelsföretag, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, som är en av de som undertecknat brevet.

    EU-förslag i rätt riktning – men mer behövs
    EU-kommissionen presenterade i slutet av förra året Digital Services Act som innehåller förslag på hur de tjugo år gamla reglerna ska uppdateras för att bättre hantera plattformsansvaret. Parterna i Handelsrådet anser att det är ett steg i rätt riktning men att mer behövs.

    När plattformarna säljer vidare varor från en säljare i ett så kallat tredje land behöver ansvaret tydliggöras ytterligare. Ytterst är det en fråga om konsumentsäkerheten. Svenska konsumenter som handlar från plattformarna riskerar att känna sig lurade eller stå utan skydd om en olycka skulle inträffa. Slutsatsen är att reglerna måste vara likvärdiga.

    – Regeringen måste aktivt arbeta för att online-marknadsplatserna ska ta samma ansvar som andra företag gör. Säljer man potentiellt farliga varor direkt från tillverkare utanför EU ska samma regler gälla som när man säljer varor från tillverkare innanför EU:s gränser, säger Martin Linder, förbundsordförande på Unionen och en av brevets undertecknare.

    Läs brevet till regeringen här

    Prenumerera på nyhetsbrev