Handelns utvecklingsråd

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  SM i säljande skyltning i maj 2016

  I maj tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar i ett 40-tal yrkesgrenar för att göra upp om medaljer och platser i EM och VM. En av grenarna är visual merchandiser.

  Johanna Hanson guldmedaljör i visual merchandising.

  Johanna Hanson guldmedaljör i visual merchandising 2016.

  Yrkes-SM går av stapeln i Malmö den 11-13 maj och handeln finns representerad i tävlingsgrenen visual merchandiser (butikskommunikatör). Visual merchandising handlar om att exponera varor på ett inspirerande och attraktivt sätt.

  – Exponering av varor bygger butikens image och är en mycket viktig del att lyckas med sin butik, säger Annica Bergman som driver företaget Dekko som håller kurser i och hjälper kunder med butikskommunikation.

  Annica är ansvarig för tävlingsmomentet i SM som går ut på att de tävlande bygger upp två olika skyltfönster under tre dagar där både själva arbetet och resultatet bedöms av en jury. Ida Eriksson, Hanna Sällström, Nathalie Olsson och Johanna Hansson, som utbildar sig till butikskommunikatörer, gör upp om medaljerna och om att kvalificera sig till Euroskills som hålls i Göteborg i december i år. De tävlande får vara max 21 år eftersom åldersgränsen i Worldskills (VM) som hålls nästa år är 22 år.

  Synliggörande av kompetenser och främjande av yrkesutbildningar

  Utöver själva tävlingsgrenen kommer Handelsrådet att arrangera ett moment med uppvisningsgrenen ”butikssäljare”. Tanken är att uppvisningsgrenen ska återkomma under Yrkes-EM i december och kunna bli en ordinarie tävlingsgren vid Yrkes-SM 2018.

  – Yrkestävlingar är ett sätt att lyfta fram de yrken som finns i handeln. Visual merchandiser, är en sedan länge etablerad gren och vi vill nu även synliggöra de kompetenser som krävs i butikssäljaryrket, säger Mats Johansson, kompetens- och utbildningsexpert på handelsrådet.

  – Ett viktigt syfte med tävlingen är att främja och locka ungdomar till yrkesutbildningar, berättar Annica vidare. Tävlingen är därför också en stor mässa där de olika utbildningarna presenterar sig.

  Prenumerera på nyhetsbrev