Handelns utvecklingsråd

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Stora kostnader för kontanter

  Frågan om ett kontantlöst samhälle är högaktuell. De samhällsekonomiska kostnaderna för kontanthantering är höga och det finns stora fördelar med en minskad användning av mynt och sedlar. Frågan är hur detta skulle påverka banker, handel och konsumenter samt vilka utmaningarna är.

  Hanteringen av kontanter kostar samhället stora belopp varje år till följd av rån och våld, miljöpåverkan, behov av transporter, administration med mera.

  – Eftersom vinsterna för samhället skulle bli betydande om vi minskar kontantbetalningar är det viktigt att forska kring denna fråga, säger Niklas Arvidsson från Centrum för Bank och Finans på KTH som leder ett projekt kring omställningen. Vi behöver ta reda på både för- och nackdelar, hur vi ska gå tillväga för att åstadkomma ett kontantlöst samhälle samt vilka utmaningar som finns.

  Studien kommer att involvera konsumenter, handlare och banker som kommer att diskutera dessa frågor utifrån en framtidsbild av hur ett kontantlöst samhälle skulle kunna se ut. Resultaten presenteras i en rapport och en avslutande workshop.

  Prenumerera på nyhetsbrev