Handelns utvecklingsråd
Start » Handelns ekonomiska råd

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Handelns ekonomiska råd

  Handelns ekonomiska råd inrättades 2016, och har sedan dess publicerat en rapport per år.
  Uppdraget är att sprida kunskap och insikt om handelns betydelse för samhället.


  Länk till rådets rapporter här intill. Senaste rapporten publicerad 28 maj 2021

  Arbetsmarknadernas parters syfte med att etablera ett oberoende organ med ledande och framstående ekonomer, är att sprida kunskap och insikt om handelns betydelse för samhället.
  Handelns ekonomiska råd har till uppgift att ta fram rapporter och lämna utlåtanden och rekommendationer.
  Rådet är oberoende och är själv ansvarigt för de uttalanden och rapporter som görs inom ramen för rådets arbete. I rådets roll ingår inte att ha synpunkter på eller prognoser för lönenivåerna i handeln.
  Handelns ekonomiska råd får på årsbasis ett uppdrag från Handelsrådet. I uppdraget ingår att skriva en rapport samt i anslutning till rapporten vara tillgängligt för uttalanden och kommentarer.
  Handelns ekonomiska råd är oberoende men kan få statistik och information från parterna. Rådet får också ett visst administrativt stöd från Handelsrådet.

  Ledamöter från oktober 2019

  Erik Åsbrink
  Tidigare finansminister. Numera aktiv som styrelseledamot, föredragshållare och skribent m.m.

  Mats Bergman
  Professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, tidigare chefsekonom vid Konkurrensverket.

  Cecilia Hermansson
  Cecilia Hermansson är nationalekonom från Handelshögskolan i Stockholm, och disputerade 2015 på KTH där hon idag forskar och undervisar inom fastighetsekonomi och finans. Åren 1996-1999 var hon ekonom i Finansdepartementet och 1999-2013 var hon ekonom i Swedbank, från 2008 som chefekonom. Åren 2011-2018 var hon ledamot, samt från 2014 ordförande, i Industrins ekonomiska råd. 2015-2018 var Cecilia Hermansson ledamot i Finanspolitiska rådet. Sedan början av innevarande år är hon vice preses i Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

  Sara Rosengren
  Sara Rosengren är sedan 2017 professor vid institutionen för marknadsföring och strategi på Handelshögskolan i Stockholm. Hon är även chef för högskolans Center for Retailing. 2016 rankades hon som en av Sveriges supertalanger och visionärer av Veckans Affärer.

  Tidigare ledamöter

  Anna Felländer
  2016-oktober 2019
  Tidigare chef- och digitaliseringsekonom vid Swedbank, styrelseledamot och rådgivare till bland annat regeringen samt affilierad till Handelshögskolan i Stockholm.

  LÄS YTTERLIGARE OM HANDELNS EKONOMISKA RÅD (oktober 2019):
  Mer om Handelns ekonomiska råd

  Prenumerera på nyhetsbrev