Handelns utvecklingsråd
Start » Yrke och kompetens » Yrkestävlingar

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Yrkestävlingar

  Handelsnäringen är i yrkestävlingssammanhang representerad i tre grenar: butikssäljare, visual merchandiser och entreprenörskap/affärsutveckling.

  Yrkestävlingar bidrar till att öka intresset för och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar. Specifikt för handelsnäringen bidrar de till att visa på bredden i handelsyrkena och till att stärka respektive yrkesroll.

  På SM tävlar vartannat år hundratals ungdomar inom ett 50-tal yrken. För handelsnäringsens del tävlas det i tre grenar: Butikssäljare, Visual merchandiser och Entreprenörskap/affärsutveckling.

  Yrkes-SM arrangeras av World Skills Sweden: ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag.

  Tävlingen för butikssäljare är öppen för gymnasieelever på handels- och administrationsprogrammet respektive ekonomiprogrammet. De tävlande är alltså under utbildning. På Yrkes SM är butikssäljartävlingen ett rollspel inför en jury där den tävlande förbereder sig för olika varugrupper och visar upp sina kunskaper i sälj och service. För att tävla på Yrkes SM måste gymnasieskolan anmäla sitt intresse att vilja delta, hålla ett eget skol-kval, skicka skolans representant till ett regionalt kval och därifrån utses de tävlande till Yrkes SM.

  Visual merchandiser riktar sig till yrkesverksamma som har en yrkeshögskoleutbildning i bagaget. Ansökan börjar med ett yrkesprov, en eller flera experter i området bedömer yrkesprovet för att utse de tävlande till Yrkes SM.

  I grenen Entreprenörskap/affärsutveckling krävs högskole- och universitetsnivå. Studenter, eller studenter som nyligen gått ut i arbetslivet, anmäler sitt intresse och får börja med att göra ett case som sedan bedöms av en jurygrupp.

  Vinnarna i grenarna visual merchandiser och entreprenörsskap/affärsutveckling ingår i Yrkeslandslaget. Dessa kan tävla vidare på internationell nivå.

  Butikssäljare som tävlingsgren finns, än så länge, bara på SM-nivå.

  Prenumerera på nyhetsbrev