Stipendiat
Start » Forskning och utveckling » Stipendiater » Mattias Eriksson Doktorandstipendiat 2014

Maila sidan

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vart ska det mailas? (obligatorisk)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Prioritera rätt bland matsvinnet

  Kasserandet av mat, som om den hade behandlats annorlunda hade kunnat ätas, – alltså matsvinn – är ett av de miljöproblem som dagligvarubutikerna står inför. Matsvinnet är en prioriterad fråga och åtgärder finns, men frågan är hur dessa åtgärder bör prioriteras inbördes för att uppnå bästa resultat.

  Mattias Eriksson, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, har studerat dessa frågor under en längre tid och har nu fått ett stipendium för att slutföra sin doktorsavhandling på temat.

  – Två av fem delstudier som ska bygga upp avhandlingen återstår och dessa två kommer jag nu att ägna mig åt, säger Mattias. Min förhoppning är att båda kommer att bidra till värdefull kunskap för att reducera matsvinnet i livsmedelsbutiker.

  Den första av de två kvarvarande studierna är en utvärdering av avfallshierarkin. Syftet att titta närmare på hur den prioritering av avfallhantering som EU har satt upp; 1) minimera, 2) återanvända, 3) återvinna, 4) energiutvinna, och 5) deponera, förhåller sig till utsläpp av växthusgaser och därmed underlätta för butiker att hantera matsvinnet på det mest effektiva sättet.

  – Slutligen kommer jag att granska effekten av sänkt förvaringstemperatur, förklarar Mattias. Det finns många parametrar i denna metod för att reducera matsvinnet och jag vill kunna visa om metoden är motiverad utifrån dess effekt på matsvinnet i relation till den ökade energianvändning som krävs.

  Prenumerera på nyhetsbrev